به گزارش سرویس ورزشی شبکه لحظه، المپیک 1976 مونترال آخرین تجربه تیم فوتبال امید در این رقابت ها بود. در آن زمان تیم های ملی فوتبال کشورها بدون احتساب شرایط سنی می توانستند در صورت گرفتن سهیمه المپیک، در این آوردگاه مهم حاضر شوند.
تیم ملی فوتبال ایران که سابقه حضور در المپیک 1964 توکیو و 1972 مونیخ در کشور آلمان را نیز در کارنامه دارد در ژاپن تعدادی از بازیکنان کلیدی، حاضر به همراهی تیم ملی فوتبال ایران نشدند. حمید شیرزادگان، همایون بهزادی، بیوک وطنخواه، حمید برمکی، حمید جاسمیان و محمد رنجبر ازجمله بازیکنان تیم ملی عضو باشگاه شاهین بودند که به دلیل اختلاف به توکیو نرفتند. تساوی مقابل مکزیک و شکست برابر آلمان شرقی و رومانی حاصل فوتبال ایران در المپیک 1964 بود.
هشت سال بعد تیم ملی در المپیک 1972 هر چند با هدایت «محمود بیاتی» موفق شد در بازی نخست خود تیم دوم برزیل را با یک گل شکست دهد ولی برابر دانمارک و مجارستان با گل های زیاد شکست را پذیرفت و از گردونه رقابت ها حذف شد.
شاهکار فوتبال ایران در المپیک 1976 مونترال در کانادا بود که فوتبال ملی ایران با سرمربیگری «حشمت مهاجرانی» موفق به صعود از مرحله گروهی به عنوان تیم دوم شد و به مرحله یک هشتم نهایی راه یافت ولی از آن زمان دیگر طعم حضور در المپیک را نچشید.
در آن دیدار تیم ملی فوتبال ایران مقابل شوروی سابق شکست خورد و از گردونه رقابت ها حذف شد تا رسیدن به همین مرحله هم بهترین نتیجه فوتبال ایران در تمام ادوار المپیک محسوب شود.
المپیک 1980 به میزبانی شوروی سابق برگزار شد تا به رغم اینکه فوتبال ایران موفق به کسب سهمیه این رقابت ها شده بود، اما به دلیل جنگ تحمیلی و اشغال افغانستان توسط شوروی، جمهوری اسلامی ایران به نشانه اعتراض حضور در این رقابت ها را تحریم کند.
از المپیک 1992 که به میزبانی کشور اسپانیا و شهر بارسلون برگزار شد، تیم های زیر 23 سال کشورهای جهان جواز حضور در رقابت های المپیک را داشتند ولی باز هم خبری از حضور امیدهای فوتبال ایران در این عرصه نبود. هر چند امیدهای فوتبال ایران تا یک قدمی صعود به المپیک 2012 لندن پیش رفتند ولی با شکست 3 بر یک مقابل عراق از این مهم بازماندند.
حال برای راهیبای به المپیک 2020 ژاپن، رقابت های مقدماتی گروه سوم به میزبانی ایران و ورزشگاه آزادی تهران از امروز (جمعه) آغاز می شود و شاگردان «زلاتکو کرانچار» سرمربی تیم امید در روزهای دوم، چهارم و ششم فروردین ماه و از ساعت 18 و 45 دقیقه به ترتیب به مصاف ترکمنستان، یمن و عراق می روند.
عراق یکی از قدرتمندترین تیم های آسیا در رده سنی زیر ۲۳ سال است که در چهار دوره اخیر ۲ بار تجربه حضور در المپیک را به دست آورده و حتی در المپیک ۲۰۰۴ آتن پس از قرار گرفتن در صدر جدول گروه چهارم بالاتر از کاستاریکا، مراکش و پرتغال، در مرحله یک چهارم نهایی، استرالیا را شکست داد و به جمع ۴ تیم برتر راه یافت. اما با توجه به شکست ۳ بر یک از پاراگوئه در مرحله نیمه نهایی و شکست یک بر صفر از ایتالیا در نهایت به رتبه چهارم رسید.
عراقی ها در المپیک ۲۰۱۶ ریو برزیل تا این اندازه موفق نبودند و با وجود ۳ تساوی مقابل دانمارک، برزیل که ستارگانی چون مارکینیوس، رناتو اگوستو، نیمار، گابریل ژسوس و فیلیپه اندرسون را در ترکیب داشت و همچنین آفریقای جنوبی با قرار گرفتن در رتبه سوم گروه خود از صعود به مرحله یک چهارم نهایی بازماندند.
سرمربی تیم ملی زیر ۲۳ سال عراق اکنون برعهده «عبدالغنی شهد» است و بشار رسن، ستاره تیم پرسپولیس ایران کاپیتان تیم ملی زیر ۲۳ سال عراق را بر عهده دارد.
برخلاف عراق تیم های یمن و ترکمنستان سابقه درخشانی در رده سنی زیر ۲۳ سال ندارند. یمن تنها یک بار آن هم در بازی های آسیایی ۲۰۰۲ بوسان کره جنوبی شرکت کرد که در گروه دوم با کسب ۳ امتیاز پایین تر از تایلند و امارات و بالاتر از ویتنام در جایگاه سوم ایستاد و از صعود به مرحله یک هشتم نهایی بازماند. این تیم در رقابت های کشورهای اسلامی هم یک دوره سابقه حضور دارد که در مسابقات سال ۲۰۰۵ مکه در کشور عربستان نتوانست از گروهش صعود کند.
یمنی ها همچنین ۲ بار سابقه حضور در مرحله نهایی رقابت های زیر ۲۳ سال قهرمانی آسیا در سال های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۶ را دارند که بدون کسب حتی یک امتیاز، حذف شدند.
ترکمنستان را می توان در این رده سنی از یمن هم تیم ضعیف تر محسوب کرد زیرا تیم ملی زیر ۲۳ سال این کشور تاکنون در رقابت های مرحله نهایی انتخابی المپیک و بازی های کشورهای اسلامی شرکت نکرده است و تنها ۲ دوره سابقه حضور در بازی های آسیایی یعنی ۲۰۰۲ بوسان و ۲۰۱۰ گوانگ ژو را دارد.
بهترین نتیجه این تیم در بازی های آسیایی در رقابت های ۲۰۱۰ گوانگ ژو چین رقم خورد که با کسب ۴ امتیاز در گروه دوم پایین تر از ایران و بالاتر از ویتنام و بحرین به مرحله یک هشتم نهایی رسید اما در این مرحله یک بر صفر از تایلند شکست خورد و به مرحله یک چهارم نهایی نرسید.
این در حالی است که امیدهای فوتبال ایران در آخرین دیدار دوستانه خود برای آمادگی پیش از حضور در رقابت های مقدماتی برابر سوریه به میدان رفتند و با نتیجه 2 بر یک شکست را پذیرفتند.
«حمید استیلی» مدیرتیم فوتبال امید بارها از عدم همکاری باشگاه ها برای ندادن بازیکنان خود به تیم امید گلایه کرده بود و اعتقاد داشت لازم است بعد از تیم ملی فوتبال نگاه ویژه ای به تیم امید انجام شود.
دلخوری کرانچار ازعدم همکاری باشگاه ها هم تا آنجا پیش رفت که زمزمه استعفاء او شنیده شد و همین موضوع سبب شد تا پای «مهدی تاج» رئیس فدراسیون فوتبال،«مسعود سلطانی فر» وزیر ورزش و جوانان و سید رضا صالحی امیری رییس کمیته ملی المپیک به تمرین امیدها باز شود و هر سه مسئول با دادن روحیه به امیدهای فوتبال ایران برای آنها آرزوی موفقیت کنند.
با این حال فدراسیون فوتبال ایران برای حمایت از تیم امید تماشای بازی ها را برای هواداران رایگان اعلام کرده است و کمیته فرهنگی این نهاد نیز تلاش می کند شرایط حضور هواداران در ورزشگاه آزادی را برای تشویق تیم امید فراهم کند. حالا باید منتظر بود تا ببینیم ماه عسل همه این تلاش ها در نیمه نخست فروردین ماه چگونه رقم زده می شود.
منبع: ایرنا