به گزارش خبرنگار ورزشي شبكه لحظه؛ دو تیم ملی قطر و ژاپن عصر جمعه از ساعت 17:30 فینال جام ملتهای آسیای 2019 را در ورزشگاه ابوظبی دوبی برگزار خواهند کرد. ژاوی ارناندس، اسطوره فوتبال اسپانیا و بازیکن السد، پیش از شروع مسابقات، دو فینالیست این تورنمنت را پیشبینی کرد. شاید آن زمان کمتر کسی فکر میکرد که این تحلیل درست از آب دربیاید؛ نه بهخاطر ژاپن بلکه، بهدلیل حضور شاگردان فلیکس سانچس در گام آخر این رقابتها. حالا مربی 43 ساله اسپانیایی قطر باید مقابل مربی 50 ساله بومی تیم ملی ژاپن، یکی از جذابترین فینالهای تاریخ این رقابتها را برگزار کند.
مسیر سخت 2 تیم تا فینال
تیم ملی ژاپن، مسابقات را با آرامش آغاز کرد و در واقع فشار زیادی به خود نیاورد، با این حال با بازیهای نهچندان دلچسب توانست هر سه مسابقه دور گروهی را با پیروزی به پایان برساند. در مرحله حذفی نیز ساموراییها به ترتیب با نتایج مشابه یک بر صفر از سد عربستان و ویتنام عبور کردند تا در نیمهنهایی رقیب شاگردان کیروش شوند. این مسابقه اما برخلاف انتظار، پیروزی پرگلی را برای ژاپنیها به ارمغان آورد؛ آنها توانستند با سه گل ایران را شکست دهند و با اقتدار به فینال این مسابقات صعود کنند. قطر اما در گروه سختی قرار گرفت ولی کیفیت کار تیمیشان از همان دیدار نخست برای کارشناسان روشن شد. این تیم در دو دیدار اول گروهی با حساب2 بر صفر و 6 بر صفر بهترتیب مقابل لبنان و کره شمالی به برتری رسید، اما در گام سوم مقابل رقیب و در واقع دشمن سیاسی خود، عربستان، قرار گرفت و بهراحتی با حساب 2 بر صفر به برتری رسید تا با 9 امتیاز و صدرنشینی گروه به دور حذفی گام بردارد. قطر توانست در مرحله حذفی به ترتیب عراق و کره جنوبی را با حساب یک بر صفر شکست دهد و در دیدار نیمهپایانی میزبان این رقابتها را با شکست 4 بر صفر نقرهداغ کند!
فینال؛ تقابل باتجربهها مقابل جذابهای جام
ژاپن در30 سال اخیر تقریبا یک پای ثابت فینالیستشدن جام ملتهای آسیا بوده است؛ طوریکه آنها از سال 1992 تا امروز موفق شدند از هشت دوره، پنجبار به فینال راه پیدا کنند و جالبتر اینکه هر بار ساموراییها فینالیست شدند، به مقام قهرمانی رسیدند. قطر اما برای اولینبار فینال جام ملتهای آسیا را با بازیکنان جوان خود تجربه میکند و پیش از این فقط یکبار توانسته بودند به مرحله حذفی راه پیدا کنند!
تقابل برنامهریزی های بلندمدت در ابوظبی
سرمربی 43 ساله تیم ملی قطر در سال 1996 و در 21 سالگی مربیگری را از آکادمی بارسلونا آغاز کرد و در 10 سال تجارب بسیاری آموخت. سپس در سال 2006 وارد مجموعه کمپاسپایر شد تا بازیکنان مستعد قطری را در آنجا کشف کند. روزنامه الدوحه در سال 2010 گزارشی از تمرین تیم زیر 16 سالههای قطر در کمپاسپایر منتشر کرد که در آن فلیکس سانچس به روزنامهنگار الدوحه میگوید: «این استعدادها را ببین! اینها روزی ستارههای فوتبال این کشور خواهند شد». سانچس بههمراه همین بازیکنان فعلی، قهرمانی در جام زیر 19 ساله را با قطر بهدست آورد و حالا قطر با فلیکس سانچس ثمره 13 ساله حضور خود در فوتبال این کشور را با کاری آکادمیک گرفته و میتوانند جمعه تاریخساز شوند. سرمربی ژاپن هم کار بزرگی کرد که توانست تیم ملی کشورش را باوجود گذشتن از نام 13 بازیکن جام جهانی روسیه به فینال جام ملتهای آسیا برساند. هدف ژاپن و فدراسیون فوتبال این کشور حضور موفق در المپیک و بهویژه جام جهانی 2022 قطر است، به همین دلیل سریع بعد از موفقیت و نتایج قابل قبول در روسیه، جوانگرایی سرلوحه کار «موریاسو» قرار گرفت. موریاسو نیز مانند سانچس مربیگری را از تیمهای پایه و زیر 23 سالههای ژاپن آغاز کرد و بعد دستیار سرمربی تیم بزرگسالان شد و حالا در آستانه کسب اولین موفقیت جدی به عنوان سرمربی تیم ملی کشورش است.
همه رکوردها در اختیار جوانان اسپایر
تیم ملی قطر تا پیش از برگزاری دیدار فینال، تمامی رکوردهای جام ملتهای آسیا را در اختیار دارد. قطریها پس از گذشت شش مسابقه موفق شدهاند 14 بار دروازه حریفان خود را باز کنند که 10 گل از 16 گل سهم کره شمالی و امارات است. کرهجنوبی و عراق و عربستان نیز نیش خط حمله آتشین این تیم را خوردند! همچنین سعد الشیب، دروازهبان السد قطر تا این لحظه دروازهاش باز نشده و موفق به شش کلین شیت شده است. آقای گل مسابقات، المعز علی، بازیکن سودانیالاصل خط حمله قطر، با هشت گلی که زده، موفق به برابری با رکورد علی دایی شده است. بهترین پاسور این تورنمنت نیز دیگر بازیکن السد قطر، یعنی اکرم عفیف است که هشت پاس گل برای همتیمیهای خود ارسال کرده است و با اقتدار کامل صدرنشین در این بخش است. قطریها همچنین هر شش مسابقه خود را تا پای فینال با برتری به پایان رساندند که در این مورد آخر ژاپن هم این رکورد مثبت را در اختیار دارد. گفتنی است ساموراییها تا این لحظه 11 بار گلزنی کردند و سه بار نیز دروازه خود را بازشده دیدهاند. اگر ژاپن در دیدار نخست دو بار دروازهاش مقابل تیم ضعیف ترکمنستان باز نمیشد، میتوانستند آمار بهتری را در خط دفاع به ثبت برسانند.
آمار کلی 2 تیم تا پای فینال
ژاپنیها بعد از تیم ملی ایران که 70 ضربه سمت دروازه حریفان داشته، در جایگاه دوم این بخش قرار دارند؛ 56 ضربه به سمت دروازه که 31 ضربه آن درون چارچوب بوده است. قطر اما از 47 ضربه به سمت دروازه 28 ضربه را در چارچوب زده است. ژاپن پرخطاترین تیم جام ملتها با 93 خطا روی حریفان بوده است و قطر آن روی سکه در این بخش است؛ یعنی سایر تیمها 82 بار روی شاگردان سانچز مرتکب خطا شدهاند که البته این آمار برای تکنیکیترین تیم جام، طبیعی بهنظر میرسد. سه گل از 11 گل شاگردان موریاسو از روی نقطه پنالتی وارد دروازه حریفان شده اما هر 16 گل قطر در جریان مسابقه به ثمر رسیده است. همچنین قطریها با میانگین سنی 25.2 بعد از ویتنام جزء جوانترین ترکیبهای جام ملتهای آسیا هستند و ژاپن با میانگین سنی 27.7 از مسنهای این دوره از رقابتها است.