گزینه بازی!

به گزارش سرویس ورزشی شبکه لحظه، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: حداقل امتیاز حضور هشت ساله کارلوس کی‌روش روی نیمکت تیم ملی کشورمان این بود که فدراسیون فوتبال در این مدت طولانی از پروژه انتخاب سرمربی برای تیم بزرگسالان معاف بود و رسانه‌ها نیازی نداشتند هر روز با چند اسم کوچک و بزرگ «گزینه‌بازی» کنند. حالا اما کی‌روش رفته و باید فرآیند مذاکره و توافق با مربی جانشین او انجام شود؛ آن چه همیشه برای مدیران فوتبال ایران کاری سخت و پرحاشیه به شمار می‌آمده است.

هنوز فراموش نکرده‌ایم سال ۸۹ دوستان در استقبال از یک مربی تمام‌شده به اسم خاویر کلمنته چنان ذوق‌زده شدند که نزدیک بود پیرمرد را از پله برقی پایین بیندازند! جالب اینجاست که کلمنته بعد از عدم توافق با تیم ملی ایران، به لیگای اسپانیا برگشت و دو تیم را پایین انداخت! مجموعه این مسائل و البته تجارب تاریخی نشان می‌دهد انتخاب سرمربی تیم ملی برای مسئولان فوتبال ایران هرگز کار راحتی نبوده و حالا هم این داستان با همه حواشی اعصاب خردکن آن از سر گرفته شده است. این در حالی است که طبعاً اگر سرمربی جدید سریع‌تر انتخاب شود، شانس موفقیت او بیشتر خواهد بود و البته ثبات و آرامش هم زودتر به فوتبال ایران برمی‌گردد. بعد از این که مطلقاً هیچ‌کس در کشور، شوخی توییتری سخنگوی وزارت ورزش در مورد حضور زیدان و مورینیو در ایران را جدی نگرفت، دیروز یک خبرنگار سرشناس عربستانی خبری از آینده نیمکت تیم ملی کشورمان منتشر کرد که بسیار پرسروصدا بود. بر این اساس سعد الحارثی، خبرنگار عربستانی و عضو پیشین بخش شبکه‌های اجتماعی کنفدراسیون فوتبال آسیا مدعی شده ایران در آستانه توافقی چهار ساله با برت فن‌مارویک، سرمربی مطرح هلندی قرار گرفته است.

شخصیت موجه، کارنامه درخشان

در درجه اول ممکن است این که یک روزنامه‌نگار عربستانی خبر دقیقی از گزینه بعدی هدایت تیم ملی ایران داشته باشد عجیب به نظر برسد، اما باید توجه کرد فن‌مارویک در فاصله سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ روی نیمکت تیم ملی این کشور نشسته و بنابراین حتماً هنوز ارتباطاتی با خبرنگاران عربستانی و مخصوصاً اهالی باتجربه و بین‌المللی این حوزه دارد. به این ترتیب بعید نیست خبر الحارثی از کانال خود مارویک به دست آمده باشد که در این صورت کاملاً قابل اعتنا خواهد بود. با این وجود در کنار این علامت امیدوارکننده، یک ابهام جدی هم وجود دارد که باعث می‌شود زیاد نسبت به اصالت خبر منتشرشده خوش‌بین نباشیم؛ این که هنوز دو هفته هم از حذف تیم ملی ایران از جام ملت‌های آسیا نمی‌گذرد و بعید است مدیرانی که ما در فدراسیون می‌شناسیم، ظرف چنین مدت کوتاهی به مرز توافق با یک مربی مطرح مثل فن‌مارویک رسیده باشند. به هر حال فن‌مارویک مربی بسیار خوشنام و موفقی است که سابقه کار در فوتبال آسیا را هم دارد.

این هلندی ۶۶ ساله سابقه هدایت تیم‌های باشگاهی مهم مثل بوروسیادورتموند، فاینورد و هامبورگ را در کارنامه‌اش دارد. اوج موفقیت حرفه‌ای او اما نایب‌قهرمانی با تیم ملی هلند در جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی است. آنها در فینال به اسپانیا باختند و این در حالی بود که شاید اگر آرین روبن یکی از تک‌به‌تک‌های طلایی‌اش را مقابل ایکر کاسیاس به گل تبدیل می‌کرد، یک قهرمانی تاریخی برای فن‌مارویک و هلند به دست می‌آمد. در سال‌های رکود شدید فوتبال عربستان و بعد از ناکامی در جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۵، فن‌مارویک به مدت دو سال هدایت تیم ملی این کشور را به دست گرفت و با اثرگذاری سریع، سعودی‌ها را بعد از دو دوره غیبت به طور مستقیم راهی جام جهانی ۲۰۱۸ کرد. با این وجود او در آستانه جام جهانی با فدراسیون فوتبال عربستان مشکل پیدا کرد و در میان اعتراض شدید رسانه‌های این کشور از کار برکنار شد.

استرالیایی‌ها از این فرصت استفاده کردند و فقط برای چند ماه فن‌مارویک را جذب کردند تا در جام جهانی روی نیمکت تیم ملی این کشور بنشیند. برنامه بلندمدت کانگوروها که از همان ابتدا هم اعلام شده بود، استفاده از گراهام آرنولد بود، بنابراین بعد از جام جهانی با فن‌مارویک قطع همکاری کردند. اگر مایلید عمق اثرگذاری این مربی هلندی را ببینید، استرالیای جذاب او در جام جهانی را با استرالیای نیمه‌جان همین جام ملت‌ها مقایسه کنید. استرالیای فن‌مارویک سه بازی دیدنی و قابل دفاع برابر فرانسه، دانمارک و پرو انجام داده بود. فن‌مارویک در شش ماه گذشته تیم نداشته و حالا از او به عنوان گزینه هدایت تیم ملی ایران یاد می‌شود.

رنار پرید

در عین حال اما از لحظه قطع همکاری کی‌روش با تیم ملی ایران، از هروه رنار سرمربی موفق تیم ملی مراکش هم به عنوان یکی از گزینه‌های اصلی فدراسیون یاد می‌شد؛ مخصوصاً که او بازی ایران و ژاپن را از نزدیک و در کنار مسئولان ایرانی تماشا کرده بود. با این وجود ظاهراً این مربی فرانسوی بیشتر به تیم ملی امارات نزدیک است. گویا قرار است جانشین زاکرونی در امارات، از بین رنار و مارسل کایزر سرمربی اسپورتینگ لیسبون انتخاب شود.

به برانکو پیشنهاد نداده‌اند

در همین حال گزینه بالقوه جانشینی کی‌روش یعنی برانکو ایوانکوویچ هم فاصله معناداری با نیمکت تیم ملی دارد. خود برانکو طی چند روز گذشته در واکنش به سوالات خبرنگاران چندین بار روی قرارداد بلندمدتش با پرسپولیس تاکید کرده است. دیروز هم ایرج عرب، سرپرست باشگاه در این مورد گفت: «حضور برانکو در تیم ملی شایعه است، چون آقای تاج پیشنهادی ارائه نکرده‌اند. وقتی هم پیشنهادی ارائه نشده، پس ما درباره آن فکری نکرده‌ایم که بخواهیم پاسخی بدهیم.»

«نه» قاطع به مربی ایرانی

ظرف این چند روز اما شایعاتی هم در مورد احتمال حضور برخی مربیان جوان ایرانی مثل جواد نکونام، وحید هاشمیان و… در تیم ملی به گوش می‌رسید که بیشتر این زمزمه‌ها با واکنش منفی و قاطع افکار عمومی در فضای مجازی مواجه شده است. به نظر می‌رسد این استراتژی که یک مربی جوان فرنگ‌دیده را روی نیمکت تیم ملی بگذاریم، امتحانش را در مورد یکی مثل علی دایی پس داده و دیگر نیازی نیست آن را دوباره بیازماییم. شواهد نشان می‌دهد مردم به کمتر از مربی خارجی، حداقل در سطح خود کی‌روش رضایت نخواهند داد و هر تصمیمی جز این، آغاز یک مناقشه فرسایشی، پرهزینه و زیانبار در فوتبال ایران خواهد بود. امید که فدراسیون با تأمل و بررسی کافی، گزینه‌ای انتخاب کند که به کار تیم ملی بیاید، نه این که فوتبال ایران را یک‌شبه به ۸ سال پیش برگرداند.»

منبع: ایسنا